Szybkie ciasto z kubeczka kojarzy się chyba wszystkim osobom z produktem reklamowanym swego czasu w telewizji, który nie koniecznie powinien gościć na naszych stołach za sprawą chemii, którą w sobie posiada. Dlatego też nie ukrywam, że z pewnymi obawami zasiadałem do recenzji książki 5 minutowe ciastka z kubka, którą otrzymałem od wydawnictwa Publicat. Okazało się jednak, że moje obawy były całkowicie niepotrzebne, książka mile zaskakuje. Chyba, że należycie do osób, które nie korzystają z kuchenki mikrofalowej ze względu na jej szkodliwość, bądź nie spożywacie mąki pszennej bądź mleka ze względu na nietolerancje. W tym jednak przypadku jesteście na tyle świadomi, że znacie zapewne zamienniki :)

Książkę napisała Jennifer Lee, autorka słynnego bloga Kirbie’s Cravings. W krótkim wstępie dowiadujemy się skąd ‚urodził się’ pomysł szybkich ciast z kubeczka. To, co najbardziej mnie cieszy to fakt, że główną ideą przyświecającą autorce jest powrót do podstaw i co za tym idzie wyeliminowanie zbędnych dodatków. Większość wypieków zawiera ilość składników, które można policzyć na palcach jednej ręki. Podstawą są: mąka, mleko, cukier, tłuszcz i proszek do pieczenia. Jeżeli postanowicie zagłębić się w ten świat, szybko zobaczycie jak jest to wciągające i inspirujące. Zapewne nie jedna osoba będzie mogła się pochwalić autorskimi przepisami.

Ważny i bardzo przydatny w książce jest rozdział „Podstawy”, w którym dowiadujemy się nieco więcej o składnikach, które będą nam potrzebne. Dzięki temu dokładnie wiemy, jakiej mąki używać do wypieków i czemu musimy używać akurat takiego a nie innego mleka. Autorka zamieszcza też ważne informacje o tym, jakiego kubka powinniśmy użyć oraz jaką mocą piec w mikrofalówce. Aby uniknąć różnego rodzaju problemów podczas pieczenia szybkich ciastek radzę rozdział ten przeczytać!

Proste przepisy

Proste przepisy

Na „pierwszy ogień” idą różnego rodzaju ciasta czekoladowe. To coś, co lubię najbardziej. I to ciasta, które ratują nas w domu podczas najazdu dzieci zapytaniem „Tatooooo… Mamy coś słodkiego?”.

Drugi rozdział zawiera to, co przemawia najbardziej do mnie – owocowe ciasta z kubka. Mieszkanie tuż pod lasem i dostęp do jagód czy malin powoduje to, że szybko i sprawnie można uratować się ciastem do kawy, gdy przyjdą goście. Najbardziej cieszy ich zachwyt i wylizywanie łyżeczki po skończonym ciachu ;)

Kolejnym rozdziałem są niskokaloryczne ciasta poniżej 200 kcal. Rozdział dla każdego, kto liczy i uważa na kalorie a jednak chciałby raz na jakiś czas pocieszyć oko i podniebienie czymś smakowitym.

Bardzo ładne ilustracje

Bardzo ładne ilustracje

Rozdziałów jest kilkanaście i znajdziemy w nich min. ciastka dla dorosłych, czyli rumowe, z likierem albo piwne. Wypieki typu Brownie również otrzymały swój własny cały rozdział. Dla osób, które unikają glutenu znalazł się także rodział zawierający pięć ciastek nie zawierających glutenu, które mogą być „bazą” dla własnych pomysłów. Ciekawym i wartym wypróbowania rozdziałem jest ten, poświęcony pikantnym (!) muffinom w którym znajdziemy min. wersję pizzową lub bekonowo-piwną.

Moim zdaniem 5 minutowe ciasta z kubka to pozycja, którą warto mieć na swojej kuchennej półce. Często okazuje się zbawieniem gdy zaskoczą nas znajomi, a my nie mamy nic co moglibyśmy podać do kawy. Przygotowanie ciastek jest bajecznie proste, a ilość przepisów w książce jest wystarczająca aby zadowolić każdego. Poza tym zawsze można ruszyć wyobraźnię i skomponować swoje własne, unikalne ciasto z kubeczka do czego wszystkich was zachęcam.

Książkę można kupić np. w księgarniach Matras, InBook, TaniaKsiążka oraz Publicat.

Dziękuję Wydawnictwu Publicat za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
5 minutowe ciasta z kubka
Opublikowano
Czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentarze

Share.

1 komentarz

  1. Pingback: Kokosowe ciasto z kubka

Leave A Reply