Będąc na diecie, lub dbając po prostu o kilogramy trzeba się zdrowo odżywiać. To wie każdy z nas. Każdy, kto był na diecie zdaje sobie sprawę, że najtrudniejsza do przezwyciężenia jest nuda w kuchni. Po jakimś czasie marchewka z groszkiem czy inne warzywa nam się po prostu nudzą. Trzeba temu zaradzić i robić dania, które pozwolą nam się oderwać od warzywnej nudy. Będąc wczoraj w Biedronce zobaczyłem taniego bakłażana, stąd też mój dzisiejszy przepis. Danie bajecznie proste, każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. A jednak wygląda i smakuje po królewsku! :)

Składniki

  • dwa średnie bakłażany
  • jedna torebka ryżu (100g)
  • 0.5 kg mięsa
  • sól, pieprz, chili, bazylia do smaku

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.
  2. Bałkażany należy przekroić wzdłuż i wydrążyć srodek uważając by nie uszkodzić skórki.
  3. Wydłubany miąsz posiekać w drobną kostkę i dodać do mięsa.
  4. Ryż mieszamy z mięsem i doprawiamy wedle uznania i upodobań.
  5. Farsz pakujemy do wydrążonych „łódeczek”
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 30-35 minut

Komentarze

Share.

Leave A Reply