W niektórych sklepach można tanio kupić cykorię, dlatego też chciałbym się z wami podzielić najprostszym przepisem na jej wykonanie. Uważam, że powinniśmy się skupiać na produktach lokalnych, lecz czasem warto spróbować czegoś innego. Tym bardziej, że średniej wielkości główka cykorii waży około 100-150 gramów, a ma tylko 30kcal! Zawiera sporo witaminy C, mangan, kwas foliowy, błonnik oraz beta-karoten.

Składniki

  • Jedna główka cykorii
  • Dwie łyżki słonecznika
  • Łyżeczka masła

Sposób przygotowania

  • Sposób przygotowania liści cykorii zależy od naszego upodobania tak naprawdę. Ja odrywam liście i kroję je na wzdłuż na paski. Niektóre osoby kroją całą główkę cykorii na pół i tak poddają dalszej obróbce. Inni jeszcze kroją w małe kwadraciki lub szatkują – wybierz, co preferujesz
  • Roztapiamy masło na patelni i wrzucamy do niego pokrojone liście cykorii oraz słonecznik
  • Smażymy chwilkę na średnim ogniu (1-2 min)
  • Gotowe!

Uwagi

  • Ciekawą wersją jest także opcja „na słodko” – podczas smażenia dodajemy na patelnię łyżkę miodu lub miodku majowego. Szczególnie z syropem mniszka cykoria komponuje się świetnie!
  • Osobiście lubię także połączenie cykorii z marchewką, która dodaje trochę słodyczy.
  • Słonecznik można wymienić na orzechy, to również dobre połączenie.

Komentarze

Share.

Leave A Reply