Flaczki to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Jako mały brzdąc uczęszczający do pierwszych klas szkoły podstawowej chodziłem również na lekcje do szkoły muzycznej. Instrument główny, rytmika, kształcenie słuchu… To wszystko powodowało, że często lekcje trwały do późnych godzin popołudniowych. O ile wiosną czy latem nie był to wielki problem, o tyle jesienią czy zimą stanowiło to nazwijmy to „małą niedogodność”. Nie posiadaliśmy samochodu, który załatwiałby sprawę szybko, trzeba było dreptać na piechotę do szkoły co zajmowało 45-60 minut w jedną stronę. Relaxy czasem przemakały gdy była plucha, więc dla rozgrzewki mama zabierała mnie do baru „Krasnoludek” nieopodal Szkoły Muzycznej na flaki. Lokal był mały, przytulny i chociaż większość gości przychodziła po prostu na flaczki i 2 głębsze mnie nie przeszkadzało to w konsumowaniu swojej porcji flaków czym wzbudzałem podziw i niedowierzanie, gdyż dzieci najczęściej od flaków stronią.

boczniak 070

Po latach w dalszym ciągu uwielbiam flaczki, szczególnie te robione przez moją żonę. Mój syn w tej materii wdał się we mnie i również je uwielbia wzbudzając podziw i niedowierzanie na rodzinnych zjazdach gdy pałaszuje michę flaków i prosi o dokładkę. Niestety córka nie podziela naszego zachwytu nad tą potrawą nie rozumiejąc jak coś takiego jak flak pełne „nitek, trąbek, tutek, i innych odnóży” można wsadzić w ogóle do ust. Niejako z potrzeby serwujemy danie, które chciałbym wam opisać. Flaki z boczniaka, bo o nich mowa pomagają posmakować tego świetnego dania tym, którzy normalnych flaków po prostu się brzydzą. O ile są dobrze zrobione i przyprawione niczym nie ustępują swojej oryginalnej wersji. Są proste w przygotowaniu i polecam każdemu spróbować!

Składniki

  • Wywar warzywny, lub mięsno-warzywny
  • 3-4 kapelusze boczniaka
  • Jedna duża lub dwie mniejsze cebule
  • Marchewka, pietruszka, seler
  • Łyżka masła
  • Przyprawa do flaków

Sposób przygotowania

  1. Boczniaki umyć, odkroić stwardniałą nóżkę, a kapelusze pokroić na cienkie paski.
  2. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
  3. Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami na paseczki i wrzucić na patelnię.
  4. Na koniec dorzucić pokrojonego boczniaka.
  5. Dusić około pięciu minut.
  6. Wrzucić wszystko do wcześniej przygotowanego wywaru.
  7. Doprawić do smaku.
  8. Gotować jeszcze około 5-10 minut.

Uwagi

  • Jeżeli chodzi o przyprawianie polecam użyć gotową przyprawę do flaków. U mnie w mieście w warzywniaku można dostać wersję eko „pana Stasia” zawierającą tylko naturalne składniki bez konserwantów czy wzmacniaczy smaku.
  • Boczniak pokrojony w poprzek blaszek wygląda bardziej „flakowato”. Często zdarza się, że osoby, które częstuję flaczkami są przekonane, że jedzą ich „normalną” wersję.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Flaczki z boczniaka
Opublikowano
Czas
Ocena
21star1stargraygraygray Based on 1 Review(s)

Komentarze

Share.

Leave A Reply