Rozpoczął się rok szkolny, co dzień wielu z nas posyła dzieci do szkoły. Jak zapewne wiecie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i nie wolno nam wypuścić dziecka rano z pustym brzuchem do szkoły. (Oprócz oczywiście kanapki na drugie śniadanie!) Powinniśmy być głusi na wszelkie wybrzydzania i tłumaczenia, że „z rana nie wchodzi”, albo zrobić coś, co dzieci lubią i zjedzą ze smakiem. Z lat mojego dzieciństwa pamiętam jajka sadzone. Najczęściej były serwowane, gdy trochę zaspaliśmy do szkoły i trzeba było zjeść coś „na szybko”. Do dziś uwielbiam jajka na miękko i jajka sadzone i często serwuje je dzieciakom w domu na śniadanie przed szkołą. Oczywiście najlepsze są takie, w których żółto zachowuje swoją płynną konsystencję i jest to coś, „co tygryski lubią najbardziej”. Najczęściej kończy się na obcieraniu talerza chlebem, aby nie uronić ani kropelki :-)

Składniki

  • Jajko
  • Masło
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozpuścić masło.
  2. Wbić delikatnie jajko tak aby żółtko się nie rozlało.
  3. Smażyć na małym ogniu do czasu gdy całe biało się zetnie.
  4. W miarę szybko zdjąć z patelni pomagając sobie drewnianą łopatką.
  5. Opruszyć z wierzchu solą i pieprzem do smaku.

Uwagi

  • Patelnie można przykryć pokrywką tak aby ciepło wewnątrz ścinało także biało od góry.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Jajko sadzone
Opublikowano
Czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentarze

Share.

Leave A Reply