Jeżeli musiałbym określić mój stosunek do Jamiego Olivera jednym słowem – wybrał bym „uwielbienie”. O ile dorosły mężczyzna może uwielbiać innego dorosłego mężczyznę bez żadnych podtekstów ;) Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że to właśnie jego programy „Jamie’s 15-Minute Meals” które z wielkim zacięciem i oddaniem oglądałem na kanale Kuchnia+ były jednym z czynników wpływającym na fakt, że z wygodnej kanapy przeszedłem do kuchni. To właśnie z jego krótkich przepisów dowiedziałem się, że składników czy przypraw nie trzeba wcale odmierzać z aptekarską dokładnością, a w kuchni jednostką miary stosowaną z powodzeniem może być „szczypta”, „odrobina”, „trochę”, „niewiele” itd. To on pokazał mi, że w kuchni można się świetnie bawić i czerpać z gotowania sporą radochę szybko i sprawnie przyrządzając dania bardzo różniące się od zupek chińskich czy mrożonej pizzy odgrzewanej w mikrofali.

Dlatego też bardzo ucieszyłem się, gdy od wydawnictwa Insignis otrzymałem egzemplarz recenzencki jego najnowszej książki: 5 składników. Gotuj szybko i łatwo.



Wydaje mi się, że książka jest podsumowaniem tego wszystkiego co Jamie stara się w swoich programach przekazać. Przysłowiowym postawieniem „kropki nad i”. Pozycją, którą każdy kuchenny ignorant powinien sobie kupić i postawić gdzieś na półce w centralnym miejscu swojej kuchni. Po to by w odpowiedniej chwili sięgnąć po nią i przyrządzić megaproste danie z jedynie pięciu składników i zaskoczyć tym swoją rodzinę czy bliskich. Być może warto zrobić zmęczonej po pracy żonie niespodziankę i przygotować pyszny obiad, gdy wróci z pracy? Albo zaskoczyć ją pozytywnie już od samego rana przynosząc do łóżka wspaniałe śniadanie? Z książką Jamiego będzie o wiele prościej, gdyż znajdziemy w niej przepisy na każdą okazję…



No właśnie. Przepisy. Już na samym początku spotyka nas bardzo miłe zaskoczenie, ponieważ jest ich w książce aż 130! To pokaźna ilość jak na książkę „gwiazdy”. Często zdarzają się sytuacje w których znani ludzie wydają książki bardziej na siłę niż z chęci i pasji. Kilka, kilkanaście przepisów, do tego garść ładnych fotek, wydawnictwo to wszystko ładnie pakuje i sprzedaje średniej jakości produkt za wysoką cenę, bo sygnuje to ktoś znany. Nie tym razem! Jamie stanowczo odwalił kawał dobrej roboty serwując bardzo dużą ilość przepisów, które można wykorzystać przy różnych okazjach. W książce znajdziemy min. przepisy na proste dania z jajek, ryb czy warzyw oraz równie proste przepisy na jagnięcinę, wieprzowinę czy wołowinę. Gulasz wołowy czy jagnięcy z jedynie 5 składników? Czemu nie! Okazuje się, że da się to przyrządzić bez żadnego problemu! Faktem o którym warto wspomnieć są też fotografie autorstwa Davida Loftusa. W rewelacyjny sposób przedstawiają dania Jamiego i co ważne – do każdego dania mamy załączoną fotografię jak powinno wyglądać, gdy wszystkie opisane czynności wykonamy poprawnie ;)



Często książki kucharskie pomimo dość prostych przepisów wymagają różnego rodzaju sprzętu, który nie zawsze gości w naszych domach. Inaczej jednak jest w przypadku tej pozycji. Sam Jamie już na samym wstępie uspokaja:

… Wyposażenie wykorzystane w tej książce jest skromne: wystarczy komplet garnków i nieprzywierających patelni żaroodpornych, patelnia grillowa i płytki garnek żaroodporny z grubym dnem, deski do krojenia … oraz zestaw solidnych noży…

I to podejście do gotowania bardzo mi się podoba. Nic skomplikowanego, ot po prostu sprzęt, który jest obecny w 90% domów.



Przepisy same w sobie są bajecznie proste i opierają się na prostych, zrozumiałych dla każdego instrukcjach np. „obierz ziemniaki”, „drobno posiekaj”, „wsyp do wrzątku” także każdy bez większych problemów będzie potrafił poradzić sobie z przyrządzeniem dań. Dodatkowo co bardzo ważne dla ludzi będących na diecie – na samym dole strony do każdego przepisu dołączona jest tabelka z wartościami odżywczymi.



Czy warto książkę kupić? W mojej opinii jest to bezapelacyjnie „must have”. Myślę, że gdybym pogrzebał na półce z książkami mógłbym znaleźć tam kilka pozycji, które nawet łącznie zestawione ze sobą nie dorastają „pięciu składnikom” do okładki.

Dziękuję wydawnictwu Insignis za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.

Na fanpage „Wiem, co jem” trwa właśnie konkurs w którym można książkę wygrać. Więcej informacji, kliknij : http://bit.ly/2ht5hQh

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
5 składników. Gotuj szybko i łatwo.
Opublikowano
Preparation Time
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Komentarze

Share.

Leave A Reply