Pisałem ostatnio recenzję książki 5-minutowe ciasta z kubka. Po wypróbowaniu różnego rodzaju przepisów zamieszczonych w tejże książce, nadszedł jednak czas na stworzenie czegoś innego. Zbiegło się to akurat z faktem, iż otrzymałem od Olini.pl zestaw olejów do testu i postanowiłem ten fakt wykorzystać „tworząc” szybkie, 5-minutowe ciasto kokosowe z modnym ostatnio olejem kokosowym. Wykorzystałem prostą bazę, którą posługuje się także autorka książki dodając do niej to, co lubię.

Składniki

  • 4 łyżki mąki luksusowej, ok. 30-40g (typ 550)
  • 3 łyżki mleka (o zawartości tłuszczu 1.5%)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżeczka wiórków kokosowych do ciasta, i odrobina do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Składniki mieszamy dokładnie w kubeczku.
  2. Pieczemy w mikrofalówce minutę.
  3. Dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Uwagi

  • Olej kokosowy musi być oczywiście nierafinowany, tłoczony na zimno. Można taki dostać bez problemów w sklepie. Osobiście polecam wam rodzinną olejarnię Olini.pl gdzie możecie zakupić olej wysokiej jakości.
  • Minuta w mikrofalówce przy założeniu, że wasze urządzenie ma moc 1kW i jest nastawiona na pełną 100% moc pracy. Jeżeli dysponujecie inną mikrofalówką czas musicie dobrać niestety testowo.
  • Jeżeli macie problem z wymieszaniem oleju kokosowego, który w temp. pokojowej jest stały możecie go lekko podgrzać, aby był płynny. Unikajcie jednak zbyt wysokiej temperatury i dodawania gorącego do reszty składników!
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Kokosowe ciasto z kubka
Opublikowano
Czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentarze

Share.

Leave A Reply