Główny problem z dietą jest taki, że często chciałoby się ‚wszamać’ jakiś słodycz, a niezbyt nam wolno to zrobić. Na sklepowych półkach pełno jest różnego rodzaju batoników, jednak ich skład to często połowa tablicy Mendelejewa co dodatkowo niekorzystnie odbija się na naszym zdrowiu. W jednym z odcinków „Wiem, co jem” Kasia Bosacka pokazywała jak w prosty sposób zrobić sobie w domu batoniki kokosowe. Krótki skład, mało pracy, a smak świetny. Odkąd oglądaliśmy ten odcinek w TV Tymon za każdym razem gdy jesteśmy w sklepie dopytuje się kiedy w końcu zrobimy batoniki w domu. Nie pozostało mi nic innego jak tylko je przyrządzić. Wczoraj na zakupach zakupiłem odpowiednie składniki, dziś wykorzystując fakt, że obydwoje dzieciaków jest w szkole przystąpiłem do działania…

batonik_kokosowy_skladniki

Składniki

  • Puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego (osobiście używam olej z Olini.pl)
  • 2 tabliczki czekolady

Sposób przygotowania

  • Wiórki zalać mleczkiem kokosowym, wymieszać dokładnie i odstawić na około godzinę.
  • Gdy ładnie nasiąkną mleczkiem dodać miód i roztopiony (ale nie gorący) olej kokosowy i dokładnie wymieszać.
  • Olej kokosowy w temperaturze pokojowej jest stały, więc pomoże nam trzymać całość tak aby wiórki się nie rozlatywały.
  • Uformować batoniki wedle własnego uznania – można rolować i ciąć jak kopytka, można ugnieść duży placek o grubości około centymetra i wyciąć z niego prostokąty, ulepić kuleczki – jednym słowem co kto woli.
  • Ja wrzucam całość do keksówki, która na codzień służy mi do wypiekania chleba. Jest to foremka 12×25 cm co powoduje, że masa kokosowa po ugnieceniu ma wysokość trochę powyżej 1 cm i gdy po stężeniu „wystukam ją” na deskę krojąc w poprzek otrzymuję ładne i równe batoniki.
  • Głównym problemem batoników będzie to, że licho trzymają swoją konsystencję, więc uformowane warto odstawić do lodówki na godzinkę aby stężały.
  • Rozpuścić czekoladę w kąpieli parowej (garnek z gotującą się wodą i na nim drugi, mniejszy w którym roztapiamy czekoladę)
  • Jeśli czekolada wychodzi zbyt gęsta aby ładnie polać batoniki można dodać odrobinę mleka bądź masła i dokładnie wymieszać. Potrzebna jest jednak na prawdę odrobina, jeśli dacie zbyt dużo mleka całość zrobi się leista i nie będzie chciała w ogóle „pokrywać” batoników.
  • Po zalaniu batoników czekoladą odstawiamy je do lodówki aby stężały.
  • Smacznego!
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Kokosowy batonik a'la Bounty
Opublikowano
Czas
Ocena
31star1star1stargraygray Based on 31 Review(s)

Komentarze

Share.

Leave A Reply