Danie często goszczące w szpitalach i uzdrowiskach. Szczególnie wersja gotowana tego dania. Zdarzyło mi się jeść takiego właśnie kurczaka w Nałęczowie na turnusie rehabilitacyjnym. Bardzo smaczne danie, proste do przygotowania. Moim zdaniem warto, aby gościło na naszych stołach, ponieważ jest lepsze i zdrowsze od kurczaków smażonych i ociekających tłuszczem. Jeżeli jesteście na diecie możecie przyrządzić wersję gotowaną. Kurczaka po prostu gotujecie w małej ilości wody lub bulionu, później dodajecie śmietanę (jogurt) oraz chrzan, trzymacie na ogniu tyle by zgęstniało i voilà!
Składniki

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • natka pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
  2. Dodajemy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę oraz czosnek.
  3. Smażymy na małym ogniu około 4 minuty tak aby mięso się ścieło.
  4. Dodajemy śmietanę oraz chrzan.
  5. Trzymamy wszystko na ogniu na tyle długo, by sos się zredukował i zgęstniał.
  6. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Uwagi

  • Można podawać z kaszą, makaronem, ziemniakami bądź ryżem. Dowolność, co kto lubi :)
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Kurczak w sosie chrzanowym
Opublikowano
Czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentarze

Share.

Leave A Reply