Historia podpłomyków jest bardzo stara. W starożytności już narody Bliskiego Wschodu wypiekały proste placki zrobione z mąki i wody oraz ciasta z poprzedniego dnia (zakwas). Żydzi, dla których używanie zakwasu było nieczyste wypiekali macę, czyli podobne placki jedynie z mąki pszennej i wody. Spożywano przy różnych uroczystych okazjach, składano je też tradycyjnie w ofierze. Często podpłomykiem nazywało się także wypiek próbny do sprawdzenia temperatury pieca chlebowego. Piekarz ujmował część ciasta i wsadzał do pieca mały placek średnicy 20-30 cm. Jego stan po określonym czasie pokazywał czy piec ma odpowiednią temperaturę i można wsadzać do niego chleb do wypieku. Proste do wykonania, nie wymagają wiele zachodu, warto spróbować zrobić je w domu. W dobie przetworzonej żywności warto wrócić do tego, co jadali nasi przodkowie :)

maca

Składniki

  • 2 części mąki (np. 2 szklanki)
  • 1 część wody
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Składniki suche mieszamy, dodajemy wody i ugniatamy.
  2. Ciasto wyrabiamy około 2-3 minuty.
  3. Wałkujemy na cieńkie placuszki i pieczemy na suchej patelni.

Uwagi

  • Podpłomyki można również upiec na kamieniu do pizzy w piekarniku, na grillu czy ognisku.
  • Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest dodawanie do ciasta różnego rodzaju dodatków takich jak papryka ostra, czarnuszka czy ziół.
  • Można spożywać na sucho lub z dodatkiem miodu, twarogu, czy różnego rodzaju sosów.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Maca, Pałanica, Podpłomyki - przepis
Opublikowano
Czas
Ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Komentarze

Share.

Leave A Reply