Kilka lat temu posadziłem w ogrodzie, przy płocie miętę pieprzową, która bardzo ładnie się rozrosła. Co roku wykorzystujemy ją latem do napojów i deserów, lecz z roku na rok jest jej coraz więcej i coraz trudniej znaleźć nam zastosowanie dla takiej ilości mięty. W tym roku postanowiłem to zmienić i niejako przy okazji zakupu książki „Nalewki” Elżbiety Adamskiej – znaleźć dla naszej mięty także inne zastosowanie by „zużyć” jej więcej. Padło na wykonie miętowej nalewki.

Składniki

  • Garść listków mięty
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka cukru (lub miodu)
  • 1/2 litra spirytusu
  • 1/2 litra wody

Sposób przygotowania

  • Cytrynę umyć i wyparzyć, nożem lub obieraczką do warzyw obrać samą żółtą skórkę.
  • Liście mięty opłukać w zimnej wodzie tak aby pozbyć sie kurzu.
  • Włożyć do słoja i dosypać liście mięty.
  • Dodać syrop wykonany z wody i cukru (lub miodu)
  • Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na tydzień.
  • Codziennie wstrząsnąć słojem tak by zawartość się przemieszała
  • Po tygodniu przefiltrować i przelać do ciemnych butelek.
  • Nalewka powinna „dochodzić” około 3 miesiące w chłodnym, ciemnym miejscu
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Nalewka miętowo-cytrynowa
Opublikowano
Czas
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Komentarze

Share.

Leave A Reply