Nie mogę sobie odpuścić, gdy trafiam w sklepie na wyprzedaże książek w marketach. Pozbywają się pozycji, które zalegają im na półkach, lub gdy zostały im 2-3 egzemplarze danej książki naprawdę tanio. Tak też było właśnie dziś, bo udało mi się zakupić kilka ciekawych książek związanych z moją ostatnią pasją – kuchnią za jedyne 9.90 za sztukę :) A przecież słowo pisane ma takie samo znaczenie, gdy jest drogie, jak i gdy jest przecenione. Książki kucharskie nie zawierają złych przepisów, dlatego że ktoś obniżył cenę. Dlatego korzystam. Dziś min. moim łupem padła książka Elżbiety Adamskiej – „Nalewki” – ponad siedemdziesiąt sprawdzonych przepisów na nalewki domowe, opracowanych na podstawie tradycyjnych receptur. Pozazdrościłem Lucjanowi Mostowiakowi, który wszystkich w koło częstuje swoimi nalewkami i postanowiłem w tym roku wykonać ich kilka i sprawdzić jak mi idzie i czy ma to sens ;)
nalewki_wstep
Na początku w krótkim wstępie autorka podaje zbiór najważniejszych informacji, z którymi każdy przyszły adept sztuki wytwarzania nalewek powinien się zapoznać. Znajdziemy tu także kilka ciekawostek jak np. fakt, że w szlacheckiej Polsce istniał zwyczaj przygotowywania trunku na chrzciny dziecka. Jednak podawano go do stołu dopiero podczas jego uczty weselnej! Na szczęście autorka już w kolejnym zdaniu uspokaja nas – najlepiej smakują nalewki, które leżakują 2-3 lata, lecz książka zawiera także przepisy na trunki, które można spożywać już w kilka dni po ich nastawieniu.
nalewka_jagodzianka
Większość przepisów w książce to nalewki smakowe jedno lub dwu składnikowe. To powoduje, że bez problemu wykona je w domu każdy z was. Są jednak także takie, które będą wymagały od nas większego zaangażowania w pozyskiwanie składników jak na przykład Kordiał czy Benedyktyna składająca się z mieszanki dziewięciu ziół i przypraw. Odwdzięczy się nam jednak niepowtarzalnym smakiem i aromatem.
nalewka_na_poziomkach
Co ważne i warto o tym wspomnieć przy wielu przepisach znajdziemy także informacje, jakie działanie ma dana nalewka. Warto wspomnieć o takich, które przydadzą się nam na co dzień. Aronia dla przykładu obniża ciśnienie krwi i oczyszcza organizm z toksyn, Bazylia pobudza apetyt, przyspiesza trawienie i łagodzi dolegliwości żołądkowe, Cykoria ogranicza łaknienie.
nalewka_kardamonowka
O ile wykonujemy różnego rodzaju nalewki, lub chcielibyśmy zacząć to pozycja ta jest warta posiadania jej w swojej kolekcji. Na każdą stronę przypada ilustracja i przepis, co powoduje, że 159 stron książki zostały wykorzystane w maksimum.

Jedyne, do czego można się przyczepić to brak spisu treści. Przepisy w książce są ułożone alfabetycznie, jednak spis treści pozwala nam szybciej wynaleźć interesującą nas pozycję, lub zaznajomić się z zawartością. Szkoda także, że przepisy kończą się na miodówce, do końca alfabetu jeszcze sporo roślin zostało.

Nie mniej jednak warto było książkę zakupić i wykorzystać kilka z zawartych w niej przepisów. Już wkrótce podzielę się nimi również na blogu.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Nalewki - Elżbieta Adamska
Opublikowano
Czas

Komentarze

Share.

1 komentarz

  1. Pingback: Nalewka miętowo-cytrynowa

Leave A Reply