Grill w Polskim wykonaniu najczęściej kojarzy się z kiełbasą i karkówką. Do tego dobre, chłodne piwko (o ile ktoś pije) i mamy pełnie szczęścia i miło spędzony czas z przyjaciółmi. Chciałbym wam przedstawić dzis inny pomysł na grill – paprykę faszerowaną ryżem z mięsem mielonym i pieczarkami. Tymbardziej, że sezon na tanią paprykę powoli się rozpoczyna, dziś udało mi się kupić zieloną w cenie 4 zł za kilo. Przepis jest dość prosty, nie ma z nim dużo roboty, poradzi sobie każdy, nawet nie wprawiony kucharz, a gwarantuje, że goście będą zaskoczeni i zadowoleni jeśli podacie im taką właśnie potrawę oprócz standardowej kiełbaski.

papryka_nadziewana

Składniki

  • 4-5 papryk
  • 2 woreczki ryżu
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 30 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją producenta podaną na opakowaniu.
  2. Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kostkę.
  3. Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek oraz pieczarki.
  4. Po kilku minutach na średnim ogniu dodać mięso mielone.
  5. Smażyć całość kilka minut aż mięso straci różowy kolor.
  6. Odstawić do ostygnięcia.
  7. Ugotowany ryż wymieszać z podsmażoną cebulką, czosnkiem, pieczarkami i mięsem doprawiając odrobiną soli i pieprzu.
  8. W zależności od upodobań całość można przyprawić słodką papryką, suszonym oregano, posiekaną natką pietruszki, lub (moje ulubione) sosem słodko-pikantym.
  9. Z papryk odciąć górną część z ogonkiem, tak aby powstała „zatyczka”.
  10. Ze środka papryki wyciąć gniazdo nasienne i usunąć wszystkie nasiona. (można sobie pomóc łyżką)
  11. Do wydrążonych papryk nałożyć farszu i lekko ubić.
  12. Tak faszerowaną paprykę zamknąć wieczkiem z ogonkiem i zawinąć dokładnie w srebrną folię spożywczą.
  13. Odstawić do lodówki na 1h aby farsz się „przegryzł”.
  14. Grillujemy około 15-20 minut w zalezności od stopnia rozpalenia grilla.

Uwagi

  • Jeżeli nie jesteście na diecie do farszu można dodać zółtego sera startego na tarce o drobnych oczkach.
  • Można równiez posypać serem wierzch farszu obficie i nie zakrywać papryki wieczkiem tak by zrobić czapeczkę z zapieczonego, żółtego sera.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym na grilla
Opublikowano
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentarze

Share.

Leave A Reply