Pierwszy raz Calzone jadłem wiele lat temu. Gdy jeździłem w odwiedziny do mojej żony (gdy jeszcze żoną moją była dopiero w moich planach) czasem chodziliśmy do pobliskiego lokalu posiedzieć przy kawie czy piwie i porozmawiać. Kiedyś pojechałem do niej głodny i nie miałem innego wyjścia jak zamówić sobie coś do jedzenia. I właśnie Calzone było w tym miejscu ‚specjalnością zakładu’. Przez długi czas jeżdżąc do mojej przyszłej małżonki jadłem rogale, aż… została moją żoną :-) Wspominam tamte czasy dość miło dlatego też czasem staram się do nich wrócić robiąc sobie samemu takiego rogala w domu. Ponadto rogal Calzone jest świetnym pomysłem na nakarmienie gości, którzy zawsze z wielkim zachwytem zabierają się do pałaszowania tego dania.

pizza_calzone

Składniki (na ciasto)

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 15 g drożdzy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml mleka

Składniki (na nadzienie)

  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 200 g żółtego sera
  • 200 g szynki
  • kilka plasterków salami
  • 2 łyżki oregano
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek do miękkości.
  2. Dorzucić pieczarki i pokrojoną w drobną kostkę szynkę.
  3. Po kilku minutach smażenia na małym ogniu dodać oregano, pieprz i sól i po wymieszaniu odstawić do ostygnięcia.

  4. Drożdze wymieszaj dokładnie z letnim mlekiem. Nie może być zbyt ciepłe!
  5. Dodaj część mąki tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na 20-30 minut.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji.
  7. Umiesć w naczyniu (misce) przykryj ściereczką i zostaw na 2h do wyrośnięcia.

  8. Podziel ciasto na 4 częsci.
  9. Każdą część rozwałkuj na okrąg o średnicy około 25cm.
  10. Na jedną połówkę nałóż farszu, na wierzch połóż salami i zółty ser.
  11. Brzegi ciasta posmaruj wodą, złóż na pół i uformuj pieroga.
  12. Piec w temperaturze 200 °C około 20-25 minut.

Uwagi

  • Do wykonania ciasta można użyć dowolnej mąki. Również razowej czy nawet żytniej pamiętajac jedynie, że razowa mąka będzie potrzebowała więcej płynu. Na zdjęciu powyżej możecie zauyważyć ciemne ciasto, rogal zrobiony jest z mąki pszennej razowej.
  • Aby rogal lepiej wyglądał na stole, przed wstawieniem go do piekarnika warto posmarować go z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Pizza rogal Calzone - domowy przepis
Opublikowano
Czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentarze

Share.

Leave A Reply