W jednym z ostatnich programów „Wiem, co jem na diecie” Kasia Bosacka zaprezentowała przepis na placuszki z cukinii. Akurat dziś nie miałem pomysłu na obiad, więc postanowiłem wykorzystać w/w przepis. Niestety jak to (zazwyczaj) bywa, nie miałem większości składników w domu. Otręby używam głównie do zanęt wędkarskich i nie miałem ani grama, bo nie robiłem jeszcze zakupów w tym sezonie. Na pietruszkę także jeszcze nie czas, więc postanowiłem trochę przepis „przerobić” aby pasował mi do tego co miałem akurat w domu. Po przeglądnięciu lodówki i zamrażalnika okazało się, że mam cukinię i jajka. Otręby postanowiłem zastąpić bułką w celu zagęszczenia, a aby placków było więcej postanowiłem dorzucić garść mrożonych warzyw ciętych w słupki (mieszanka „chińska”), które ostatnio kupiłem. Wyszły świetnie i szybko zniknęły z talerzy. Nawet dzieci zajadały się nimi ze smakiem! :)

Placuszki z cukinii - składniki

Placuszki z cukinii – składniki

Składniki

  • jedna mała cukinia
  • 1 jajko
  • bułka grahamka (moczona jak do mielonych)
  • garść mrożonych warzyw
  • 2 łyżki stołowe oleju.
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Jeżeli warzywa mamy mrożone, przed przygotowaniem masy na placuszki rozmrażamy je.
  2. Składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy.
  3. Smażymy jak placki ziemniaczane.

Uwagi

  • Jeżeli macie problem z tym, że placuszki rozpadają się na patelni – możecie dodać łyżkę mąki.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Placuszki z cukinii z warzywami
Opublikowano
Czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Komentarze

Share.

1 komentarz

  1. Pingback: Dzień Ósmy i Dziewiąty

Leave A Reply