Pisałem ostatnio o tym jak zrobić frytki z selera. Dziś chciałbym przedstawić podobny przepis, jednak w wersji bardziej „fit”, dzięki której unikniemy niepotrzebnego tłuszczu, którego warto unikać w naszych potrawach.


selerek 035


Składniki:

  • Jeden średnich rozmiarów seler
  • 5 łyżek oliwy
  • Łyżeczka czerwonej papryki (słodkiej)
  • Pół łyżeczki czerwonej papryki (pikantnej)
  • Pół łyżeczki oregano
  • Szczypta soli i pieprzu

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie przyprawy oraz oliwę wrzucamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Seler obieramy i kroimy w podłużne słupki. Obtaczamy dokładnie w oliwie i przyprawach, wstawiamy do lodówki i zostawiamy na 30-45 minut. Po tym czasie blachę w piekarniku wykładamy papierem do pieczenia (można bez, ale frytki mogą przywierać do blachy) i wysypujemy na niego frytki. Rozkładamy je tak by każda miała wystarczająco dużo miejsca aby się upiec. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200˚C około 25-30 minut.

Uwagi
Bardzo dobry rezultat uzyskać można stosując „przyprawę do ziemniaków” jeżeli ktoś nie obawia się soli, która się w niej znajduje ;-)

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Selerowe fytki z piekarnika
Opublikowano
Czas
Ocena
21star1stargraygraygray Based on 2 Review(s)

Komentarze

Share.

Leave A Reply