Na targach i w sklepach można już spotkać piękne cukinie, które aż proszą się aby je kupić. Dziś chciałbym przedstawić danie, które nie wymaga ŻADNEJ wiedzy kulinarnej i bardzo trudno jest je zepsuć. Każdy, nawet ktoś kto w kuchni przejawia dwie lewe ręce powinien poradzić sobie z tym przepisem. Jednakże to, że danie jest proste, nie oznacza wcale, że jest jakieś średnie czy przeciętne. To bardzo dobry przykład na to, że doskonałość tak naprawdę tkwi w prostocie. Według mnie jest bardzo smaczne (szczególnie kwaskowy posmak pestek) i co roku nie mogę się doczekać kiedy cukinie pojawią się już w sprzedaży bądź w moim ogródku ;)

cukinia_przed_przygotowaniem

Składniki (na 4 porcje)

  • Cukinia
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Cukinię obrać ze skórki, pokroić na plastry grubości około centymetra, delikatnie posolić i odstawić do lodówki by puściły soki.
  2. Po około 30 minutach wyjać plastry i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Panierować w jaku i bułce tartej. Przyprawy takie jak sól i pieprz oraz wedle uznania odrobina papryki czy curry można dodać do rozbełtanego jajka.
  4. Smażyć na średnim ogniu i niezbyt dużej ilości tłuszczu, im więcej tłuszczu na patelni, tym więcej panierka go wciągnie.
  5. Po usmażeniu warto odłożyć na papierowe ręczniki kuchenne w celu pozbycia się części tłuszczu.

Uwagi

  • Najsmaczniejsza z odrobiną ketchupu. :)
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Smażona panierowana cukinia
Opublikowano
Czas
Ocena
41star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

Komentarze

Share.

Leave A Reply