Do sezonu grzybowego jeszcze trochę nam zostało, na moje ulubione kanie muszę jeszcze poczekać, dlatego też czasem „oszukuję” trochę posiłkując się innymi grzybami. Jeżeli chodzi o smażoną wersję, którą dziś opiszę zazwyczaj jest to boczniak o którym prawdopodobnie już każdy słyszał. Domowa hodowla boczniaka wcale nie jest trudna i możliwa jeśli tylko posiadasz kawałek piwnicy, garażu czy strychu gdzie możesz umieścić kostkę siana z grzybnią. Z jednego takiego balotu (do kupienia na allegro) można uzyskać kilka kilogramów grzybów co wydaje mi się bardziej rozsądne niż kupowanie boczniaka w markecie.

boczniak 078

Składniki

  • Kilka kawałków boczniaka
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Jajko rozbełtujemy z odrobiną wody oraz solą i pieprzem.
  2. Boczniaka panierujemy i smażymy na niezbyt dużym ogniu.

Uwagi

  • Część osób przed smażeniem moczy boczniaka tak jak kanię w mleku przez dłuższą chwilę.
  • Powinno się go panierować „klasycznie” tj. mąka, jajko, bułka tarta. Unikam jednak mąki, więc to czy jej użyć zostawiam to waszej decyzji.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Smażony boczniak
Opublikowano
Czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentarze

Share.

Leave A Reply