Do sezonu grzybowego jeszcze trochę nam zostało, na moje ulubione kanie muszę jeszcze poczekać, dlatego też czasem „oszukuję” trochę posiłkując się innymi grzybami. Jeżeli chodzi o smażoną wersję, którą dziś opiszę zazwyczaj jest to boczniak o którym prawdopodobnie już każdy słyszał. Domowa hodowla boczniaka wcale nie jest trudna i możliwa jeśli tylko posiadasz kawałek piwnicy, garażu czy strychu gdzie możesz umieścić kostkę siana z grzybnią. Z jednego takiego balotu (do kupienia na allegro) można uzyskać kilka kilogramów grzybów co wydaje mi się bardziej rozsądne niż kupowanie boczniaka w markecie.
Składniki
- Kilka kawałków boczniaka
- Jajko
- Bułka tarta
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Jajko rozbełtujemy z odrobiną wody oraz solą i pieprzem.
- Boczniaka panierujemy i smażymy na niezbyt dużym ogniu.
Uwagi
- Część osób przed smażeniem moczy boczniaka tak jak kanię w mleku przez dłuższą chwilę.
- Powinno się go panierować „klasycznie” tj. mąka, jajko, bułka tarta. Unikam jednak mąki, więc to czy jej użyć zostawiam to waszej decyzji.
Podsumowanie

Nazwa
Smażony boczniak
Opublikowano
Czas
Ocena




