Sezon grillowy w pełni i chciałbym wam dziś polecić coś ciekawego, a mianowicie sos miętowy. W kuchni brytyjskiej i irlandzkiej jest on tradycyjnie dodawany do pieczonej baraniny, ale ze względu na swój ciekawy smak nadaje się także do innych potraw, w tym dań z grilla. Jego świetny smak i kolor z dużą pewnością zaskoczy pozytywnie Twoich znajomych zaproszonych na sobotnią „wyżerkę” ;-)

Składniki

  • Szklanka świeżych liści mięty
  • Pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Świeże liście mięty dokładnie opłucz w bieżącej wodzie i zmiksuj w blenderze.
  2. Dodaj połowę jogurtu, cukier oraz sok z cytryny i miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Dopraw cukrem i pieprzem do smaku, dodaj drugą połowę jogurtu i wymieszaj ręcznie.
  4. Tak przygotowany sos odstaw do lodówki przynajmniej na godzinę aby się „przegryzł”.

Uwagi
W celu urozmaicenia tekstury można przed podaniem dodać do sosu drobno posiekane liście mięty, lub liście w całości do dekoracji.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Sos miętowy do dań grillowanych
Opublikowano
Czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentarze

Share.

Leave A Reply