Dawno temu gdy moje kulinarna zdolności były raczej dość mizerne często „ratowałem” się tym właśnie daniem chcąc nakarmić dzieciaki czymś przy czym nie marudziłyby godzinami. Spaghetti było zawsze potrawą, którą wcinały bez zająknięcia. Szczerze przyznam się, że w tamtych czasach najczęściej ratował mnie również sos ze słoika. Do czasu gdy okazało się, że zrobienie prostego aczkolwiek świetnego w smaku sosu to wcale nie taka trudna sprawa. Każdy facet, nawet taki, który gotuje jedynie jajecznicę powinien sobie z tym poradzić. Gwarantuje, że dzieciaki będą zadowolone, a smak i skład takiego dania jest nieporównywalnie lepszy od wersji ze słoika. Oczywiście pisząc w przepisie „mięso mielone” mam na myśli mięso wybrane przez was i zmielone w sklepie przez miłą panią. Unikajcie jak ognia „gotowego” mielonego mięsa, a szczególnie tanich wersji w promocji!

spaghetti_skladniki

Składniki

  • Makaron spaghetti
  • Cebula
  • Czosnek
  • Pieczarki
  • Mięso mielone
  • Pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować zgodnie ze wskazaniami producenta na opakowaniu.

  2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
  3. Po 2-3 minutach dorzucić pieczarki pokrojone w plastry.
  4. Dodać zgnieciony lub pokrojony drobno czosnek w preferowanej przez domowników ilości.
  5. Dodać mięso mielone i wszystko dokładnie wymieszać.
  6. Smażyć około 5-10 minut na małym ogniu.
  7. Dorzucić pomidory w puszcze lub koncentrat pomidorowy i trzymać na ogniu kilka minut aż całość odparuje.
  8. Sól i pieprz do smaku i wykładamy na talerze!

Uwagi

  • Świetny efekt i smak daje oprószenie całości parmezanem po podaniu.

Komentarze

Share.

Leave A Reply