Spaghetti ze szpinakiem to taki rodzaj dania, który niezbyt korzystnie wygląda na naszym talerzu, jednak jest smaczny, zdrowy i warto po niego sięgać raz na jakiś czas. Do tego czas przygotowania tego dania jest na tyle krótki, a wykonanie na tyle proste, że poradzi sobie nawet całkowity kuchenny laik. Co ciekawe jest to ulubione danie mojego syna, co raczej przeczy przekonaniu, że dzieci od szpinaku stronią i traktują go jako coś strasznego. Dziś (przyznam się szczerze) z lenistwa użyłem mrożonego, siekanego szpinaku, ale danie oczywiście jest o wiele lepsze gdy użyjemy do niego świeżych liści. Wtedy część z nich drobno siekam, a część zostawiam w całości co powoduje, że danie wygląda ciekawe i mamy różnorodność faktur.

spaghetii_ze_szpinakiem

Składniki (na 4 porcje)

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1/2 kg mrożonego siekanego szpinaku
  • 4-6 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ser parmezan
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Makaron spaghetti ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.

  2. Jajka ugotować na twardo.

  3. W rondelku na dobrze nagrzanej oliwie podsmażyć czosnek. Drobno siekany, badź wyciśnięty przez praskę. Uważać by nie przypalić.
  4. Wrzucić rozmrożony wcześniej szpinak i co jakiś czas mieszać.
  5. Dodać jajka pokrojone w drobną kostkę.
  6. Dodać sól/pieprz do smaku.
  7. Na koniec wrzucić ugotowany wcześniej makaron i dokładnie wymieszać go ze szpinakiem.
  8. Przed podaniem na wierzch zetrzeć parmezanu.

Uwagi

  • Do wykonania dania można użyć swieżych liści szpinaku, pamiętaj jednak aby wrzucić je na dobrze rozgrzaną oliwę i nie smażyć zbyt długo.
  • Podczas krojenia jajek w drobną kostkę można się wspomóc drutową krajalnicą do jajek przecinając je raz, a później drugi raz pod kątem prostym do pierwszego cięcia.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Spaghetti ze szpinakiem i jajkiem
Opublikowano
Czas

Komentarze

Share.

1 komentarz

  1. Pingback: Makaron z białym serem na słodko

Leave A Reply