Turiones Pini, czyli młode pędy sosny. Są znanym od lat surowcem zielarskim. Co ciekawe w cenie kilku złotych w sklepach ekologicznych można kupić pączki sosny (Gemmae Pini), czyli coś, co rośnie w każdym lesie nieopodal. Syropy piniowe do produkcji których wykorzystywane są pączki czy pędy są kupowane i używane przez wiele osób, ponieważ pobudzają czynności wydzielnicze błon śluzowych górnych dróg oddechowych, a także wzmagają ruch nabłonka rzęskowego. W skrócie – działają wykrztuśnie. Działają również lekko odkażająco, gdyż hamują rozwój drobnoustrojów w gardle i jamie ustnej. Dlaczego jednak powinniśmy płacić po kilka, kilkanaście złotych za syrop, który tak na prawdę możemy przy odrobinie chęci wykonać sami w domu? Dziś przedstawię wam prosty przepis na syrop piniowy, który co roku wykonuję samodzielnie w domu. Nie raz jesienią mnie uratował!

Składniki

  • Garść młodych pędów sosny
  • Cukier

Sposób przygotowania

  1. Młode pędy sosny zbieramy w ciepły i słoneczny dzień starając się zbierać młode pędy około 4-8 cm.
  2. Urywamy, bądź ucinamy jednie pędy z bocznych gałęzi, nigdy z czubka drzewa!
  3. Po powrocie do domu tniemy je na mniejsze kawałki, układamy ściśle w słoiku (można lekko ubić) i przesypujemy cukrem
  4. Na wierzch nasypujemy warstwę cukru około centymetra i zostawiamy słoik na 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej
  5. Po tym czasie dokładnie wymieszać, odcedzić przez sito lub gazę i zlać do butelki
  6. Pozostałe pędy można zalać przegotowaną wodą i odstawić na 1-2 godziny, aby uzyskać świetny, orzeźwiający napój
  7. Wielbiciele nalewek mogą pędy, które zostały zalać spirytusem uzyskując w ten sposób świetny, leśny wyrób

Dawkowanie

  • Syrop może być stosowany w nieżycie jamy ustnej, gardła, krtani, połączonym z kaszlem i utrudnionym odkrztuszaniem
  • Dorośli po 1 łyżeczce 4-6 razy dziennie
  • Dzieci po 1 łyżeczce 3 razy dziennie
  • Syrop można również stosować jako dodatek do słodkich deserów, jego sosnowy, leśny smak świetnie z nimi współgra!

Przeciwskazania

  • Osoby chore na nerki powinny skonsultować możliwość stosowania syropu z lekarzem.
  • Syropu nie powinny nadużywać kobiety w ciąży.

Uwagi

  • Pędy po około tygodniu czasem ‚lubią’ zapleśnieć z góry. Aby temu przeciwdziałać należy pamiętać o grubej, centymetrowej lub więcej warstwie cukru na górze słoika.
  • Można także po około 4 dniach dodać łyżkę spirytusu, który zapobiegnie pleśnieniu.
  • Wyjściem z sytuacji jest także po około 4-6 dniach, gdy w słoiku będzie już sporo syropu wyjąć część pędów tak, aby wszystkie pozostałe były zanurzone w syropie i nic nie wystawało ponad powierzchnię

Uwaga ważne!

  • Zgodnie z Art. 153. § 1 kodeksu wykroczeń pozyskiwanie pędów sosnowych w Lasach Państwowych jest nie do końca legalne. Dlatego też radzę zaopatrywać się w przyrosty na prywatnych posesjach, lub konsultować taki zbiór z leśniczym, który wskaże wam miejsce, w którym możecie takie pędy pozyskać bez szkody dla drzewostanu.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Syrop piniowy (z młodych pędów sosny)
Opublikowano
Czas
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Komentarze

Share.

3 komentarze

  1. Pingback: Sosnersy, Pinersy – sosnowa przekąska

  2. Pingback: Nalewka piniowa (sosnowa)

  3. Pingback: Zioła na odporność – Monika Fijołek – Recenzja

Leave A Reply