Często zdarza się niespodziewana wizyta znajomych i zazwyczaj głównym problemem jest to, czym ich poczęstować i ugościć. O ile jakieś krakersy czy ciastka do kawy każdy zazwyczaj ma w domu pod ręką to problematyczne może być zaserwowanie czegoś na ciepło „na szybko”. Chciałbym wam przedstawić dziś coś, co niejednokrotnie uratowało mnie podczas wizyt znajomych. Coś prostego, smacznego i moim zdaniem rewelacyjnego, chociaż w dobie wszędobylskich kebabów często zapominanego. Zapiekanka, bo o niej mowa jest daniem szybkim do przygotowania i nie wymaga prawie żadnych specjalnych umiejętności kuchennych, aby ją wykonać.
Składniki
- Bagietka, bułka ciabatta itp.
- pieczarki
- żółty ser
- szczypiorek
Sposób przygotowania
- Pieczarki kroimy na plastry i wrzucamy na patelnie z odrobiną tłuszczu.
- Smażymy na małym ogniu tak długo aż puszczą i odparują większość wody.
- Bagietkę należy przekroić wzdłuż i delikatnie posmarować masłem.
- Na wierzch wrzucamy solidną porcję pieczarek rozkładając ją na całej długości bagietki.
- Całość posypujemy startym żółtym serem.
- Podgrzewamy w mikrofalówce (30-40 sek. na pełnej mocy) tak by ser się rozpuścił.
- Przyozdabiamy ketchupem oraz posypujemy szczypiorkiem.
Uwagi
- Jeżeli wolicie chrupiące zapiekanki (nie przepadam za takimi ze względu na wrażliwe dziąsła) całość możecie wrzucić do piekarnika nastawionego na 200 °C i poczekać kilka minutek aby ser się rozpuścił. Nie ma sensu trzymać dłużej.
Podsumowanie

Nazwa
Tradycyjna zapiekanka z pieczarkami
Opublikowano
Czas
Ocena




