Nadchodzi wiosna, a wraz z nią sezon na nowalijki, już za kilka, kilkanaście dni będą cieszyć nasze oczy i podniebienia, krzyczeć z półek warzywniaka, bądź na targu „kup mnie, kup mnie”. Nie widzę innej możliwości jak tylko spełnić ich oczekiwania i w pełni korzystać z ich dobrodziejstwa. Jako, że ostatnio jestem na diecie, co można zauważyć po wpisach na blogu nie inaczej będzie z przepisami, które tutaj zamieszczam. Będą lekkie, dietetyczne i cieszące oko oraz podniebienie. Od prostych i oczywistych (jak dzisiejszy przepis) aż po (mam nadzieje) ciekawe, unikalne i powodujące, że dieta nie będzie nudna. :)  Składniki na dzisiejszy przepis są banalne, możecie je dostać niemal cały rok w supermarkecie, jednak najsmaczniejsza jest oczywiście wersja wiosenna :)

Składniki

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (gęsty, grecki)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Twaróg wymieszać widelcem w miseczce z jogurtem do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Dodać posiekany szczypiorek, rzodkiew pokroić w drobną kosteczkę, słupki lub utrzeć na tarce. Wymieszać i podawać na świeżym chlebku.

Część szczypiorki i rzodkiewki można pozostawić do przystrojenia kanapek, które znikają nie wiadomo kiedy i gdzie. Co ważne, tak proste i zdrowe kanapki bardzo lubią (zazwyczaj) dzieci :)

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Opublikowano
Preparation Time
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentarze

Share.

1 komentarz

  1. Pingback: Sześć dni lepszego mnie

Leave A Reply