Pierwszy raz z tym daniem spotkałem się kilka lat temu w uzdrowisku „Krystyna” w Busku znajdując się na rehabilitacji kardiologicznej. Moje zdziwienie było wielkie, bo do tamtego momentu kojarzyłem (moją ulubioną) kaszę gryczaną głównie z daniami obiadowymi i dodatkami mięsnymi. Dostając ją z mlekiem na talerzu na śniadanie byłem dość skonsternowany. Szukałem sposobu na pozbycie się dania z mojego talerza, jednak z braku sensownych pomysłów trzeba było skapitulować. Już po pierwszej łyżce byłem dość zdziwiony, że coś co jeszcze przed sekundą wydawało mi się totalnie bez sensu może tak dobrze smakować. Odtąd czasem na śniadanie raczę domowników takim właśnie daniem. Polecam spróbować, połączenie mleka i kaszy gryczanej jest (wbrew pozorom) naprawdę bardzo, bardzo smaczne!

Składniki

  • kasza gryczana
  • mleko

Sposób przygotowania

  1. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko stosując się do wskazań producenta na opakowaniu, gotując jednak troszkę krócej!
  2. Mleko wstawiamy na średnim ogniu do zagotowania się.
  3. Ugotowaną kaszę odcedzamy, wrzucamy do gotującego się mleka i trzymamy na małym gazie 1-2 min.

Uwagi

  • Dla polepszenia smaku warto dodać małą łyżeczkę masła do mleka, gdy wrzucamy do niego kaszę.
  • Bardzo dobrym pomysłem jest dodanie łyżeczki miodu, pamiętajcie jednak aby nie dodawać go do gorącego mleka.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Zupa mleczna z kaszą gryczaną
Opublikowano
Czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentarze

Share.

Leave A Reply