Przez bardzo długi czas nie byłem w stanie się do niej przekonać. Żona wraz z dzieciakami zajadali się zupą i chwalili jej smak, dla mnie jednak przez długi okres czasu danie to było po prostu wiśniowym kompotem z makaronem. Kompoty wiśniowe bardzo lubie i sobie cenię, przez całe dzieciństwo mama robiła je namiętnie i zajmowały sporą część naszej piwnicy, jednak do zupy z wiśni przekonać się nie mogłem. Jednakże w obliczu nieustających upałów i z racji tego, że żona przygotowała ją „na zimno” postanowiłem spróbować. Zaskoczony jej smakiem postanowiłem podzielić się z wami tym prostym do wykonania przepisem ponieważ jest to świetne danie na upały, które nas właśnie nękają.

Składniki

  • 40-50 dag wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • makaron, dowolny według upodobań

Sposób przygotowania

  1. Wiśnie wydryluj i zalej litrem wody. Gotuj około 15-20 minut na małym ogniu.
  2. Po około 10 minutach dodaj cukier i łyżkę soku z cytryny.
  3. W tzw. „międzyczasie” ugotować makaron zgodnie ze wskazaniami producenta.
  4. Ugotowane i rozgotowane wiśnie przelej przez sito, aby pozbyć się wiśni, lub zblenduj, jeśli wolisz.
  5. Możesz zagęścić zupę łyżką skrobi ziemniaczanej. Rozmieszaj ją w 1/4 szklanki zimnej wody i wlej do zupy mieszając, aby nie powstały grudki.
  6. Podawaj ze śmietaną i wcześniej ugotowanym makaronem.

Uwagi

  • W takie upały jak dziś warto zupę podawać całkowicie schłodzoną.
  • Jeżeli jesteś kuchennym leniem, wiśnie możesz gotować razem z pestkami.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Zupa wiśniowa z makaronem
Opublikowano
Czas
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentarze

Share.

Leave A Reply